autumn1.jpgautumn2.jpgautumn3.jpgautumn4.jpgautumn5.jpgautumn6.jpgautumn7.jpg

Ιστορικά

Η Ιστορία του Σχολείου μας

Παλιά στο ΣχολείοΟ Δήμος Μοιρών το 1957 με έρανο μεταξύ των κατοίκων και προσωπική τους εργασία έκτισε ένα κτίριο που είχε τρεις αίθουσες και ένα γραφείο, το Γυμνάσιο Μοιρών σε έκταση 11,300 τ.μ. το οποίο λειτούργησε ως ιδιωτικό έως το 1963. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε ως δωρεά.

Το 1963 μετατράπηκε σε δημόσιο και λειτούργησε σε μεικτό Γυμνάσιο. Το κράτος είχε παραχωρήσει λυόμενες αίθουσες γιατί οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούσαν να στεγάσουν τον αριθμό των μαθητών.

Το δημόσιο μίσθωσε πέντε αίθουσες σε διαφορετικά σημεία της κωμόπολης των Μοιρών για να καλύψει τις ανάγκες καθιστώντας δύσκολες τις συνθήκες μάθησης. Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου καθιερώνεται η δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για όλα τα ελληνόπουλα. Η υποχρεωτική εκπαίδευση γίνεται εννεαετής αντί εξαετούς, που ίσχυε ως τότε και καταργούνται οι εισιτήριες εξετάσεις για το Γυμνάσιο (ενώ εισάγονται για το Λύκειο). Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στο να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των μαθητών στο Γυμνάσιο Μοιρών στα αμέσως επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα να στεγάζονται ακόμη και 70 μαθητές σε μια αίθουσα.

Με την ίδια μεταρρύθμιση, το εξατάξιο Γυμνάσιο χωρίζεται σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας το Λύκειο στεγάστηκε στο κτίριο του Γυμνασίου, ενώ το Γυμνάσιο στις λυόμενες αίθουσες έως το 1967. Με την «αντιμεταρρύθμιση» της Χούντας, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μοιρών συγχωνεύονται ξανά σε ένα εξατάξιο Γυμνάσιο. Στα χρόνια αυτά. το μαθητικό δυναμικό αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και προκύπτει η ανάγκη κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου.

Με τη μεταρρύθμιση του 1976 το Γυμνάσιο του Μοιρών διασπάται και πάλι σε Γυμνάσιο και Λύκειο Μοιρών (Γενικό Λύκειο αρχικά και από το σχολικό έτος 1997-1998 Ενιαίο Λύκειο). Έτσι αρχίζει μια παράλληλη πορεία των δύο Σχολείων που ακολουθείται μέχρι το 2009. Το 1976: α) Καθιερώνεται η διάκριση της Μέσης Εκπαίδευσης σε δύο αυτοτελή επίπεδα (Γυμνάσιο-Λύκειο) και η συνεκπαίδευση και των δύο φύλων σε όλες τις βαθμίδες.

Το 1971-1972 ξεκίνησε να χτίζεται το καινούριο σχολικό κτίριο (Γυμνάσιο Μοιρών) με τη συμβολή των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.
Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου έγιναν το 1974-1975 με διευθυντή το κ. Εμμανουήλ Τζομπανάκη.

Η παράλληλη πορεία Γυμνασίου ? Λυκείου κράτησε πάνω τριάντα τρία χρόνια και η ανεπάρκεια αιθουσών είχε αναγκάσει τη διεύθυνση των σχολείων να χωρίσουν πολλές αίθουσες με παραβάν, που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω του οξύτατου κτιριακού προβλήματος είχαν τοποθετηθεί τρεις λυόμενες αίθουσες στον αύλειο χώρο για να καλύψουν τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού. Η ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου ένα σύγχρονο κτίριο Λυκείου ήταν μια από τις πλέον άμεσες προτεραιότητες για τον τόπο μας.

Το Γενικό Λύκειο Μοιρών από ψηλάΣτις 28/04/2009 εγκαινιάστηκε το νέο διδακτήριο του Γενικού Λυκείου Μοιρών με διευθύντρια τη φιλόλογο Μαρία Πετράκη. Η κατασκευή του έργου, έγινε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Δήμο Μοιρών (νυν Φαιστού) και τη Νομαρχία Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια νέα σύγχρονη σχολική μονάδα, ένα στολίδι μέσα στην πόλη των Μοιρών, που βοηθά τους μαθητές να ξεκινήσουν τη ζωή τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η κατασκευή του νέου κτιρίου ήταν απαίτηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Η επένδυση στη μόρφωση είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη επένδυση.