autumn1.jpgautumn2.jpgautumn3.jpgautumn4.jpgautumn5.jpgautumn6.jpgautumn7.jpg

Ελληνική διατροφή: μια συνεξέταση τέχνης και γραπτών πηγών από την αρχαιότητα έως σήμερα

Χρυσό κόσμημα με μορφή μελισσών που κρατούν μια κηρήθρα με μέλιΣκοπός της έρευνας η μύηση στην ερευνητική διαδικασία μέσ? από τη μελέτη έργων τέχνης και πηγών από την αρχαιότητα και την παράδοση. Εξετάζονται ερευνητικά ερωτήματα όπως : Τι έτρωγαν οι αρχαίοι; Πόσο έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των νεοελλήνων σε σχέση με την αρχαιότητα; Υπάρχουν σήμερα κοινά φαγητά με τους αρχαίους Αθηναίους;

Το θέμα επιλέχθηκε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς συσχετίζεται με διδασκόμενα μαθήματα όπως την Ιστορία, την Έκφραση Έκθεση και κυρίως την περιγραφή του αντικειμένου έργου τέχνης, τα αρχαία Ελληνικά σχετικά με την εξέταση των γραπτών πηγών και τα Αγγλικά καθώς και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Ιστορία της Τέχνης. Οι μαθητές γνωρίζουν αρχαίους Έλληνες βιολόγους, γραμματικούς, διαιτολόγους και συγγραφείς κι έρχονται σε επαφή με ονόματα όπως : Αριστοφάνης, Αρχέστρατος, Ορειβάσιος, Αλέξανδρος Αφροδισιεύς, Επίχαρμος, Αθήναιος, και τα έργα τους.

Ελιές απο τη ΖάκροΑκολουθείται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, οι μαθητές έχουν χωριστεί σε 4 ομάδες, τους φιλολόγους, που κυρίως ασχολούνται με τη συγκέντρωση των πηγών, την ομάδα «ανέκαθεν» που ασχολείται με τη διατροφή των Ελλήνων κατά τους αρχαίους και ρωμαϊκούς χρόνους, τους ιστορικούς που εξετάζουν το θέμα κατά τους Βυζαντινούς και νεότερους χρόνους και τους γεωπόνους που επιλεκτικά εξετάζουν συγκεκριμένα βασικά προϊόντα της Ελληνικής διατροφής

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εργασίες που εκπόνησαν οι ομάδες στα πλαίσιο αυτής της Ερευνητικής Εργασίας:

Επιβλέποντες εκπαιδευτικοί: Ευτυχία Καλοχριστιανάκη, Παντελής Ευαγγελόπουλος